Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu
Între timp, standardele USB 2.0 și Firewire au devenit irelevante pe majoritatea computerelor, deci materialul de mai jos nu mai este de interes.
Costul redus pe imagine caracteristic fotografiei digitale şi apariţia cardurilor rapide de dimensiuni mari (8-32 GB) la preţuri abordabile face ca numărul de imagini cu care fotograful se întoarce după o ieşire fotografică să fie din ce în ce mai mare, ceea ce duce la nevoia de a dispune de o metodă rapidă de descărcare a cardurilor în computer.
În epoca de pionierat a fotografiei digitale un cititor de card USB reuşea să transfere continutul unui card de 1GB în aproximativ 20 de minute. Acum o asemenea rată de transfer este departe de a fi mulţumitoare, un card de 8 GB ar necesita aproape 3 ore pentru transfer.
Aceasta problema poate fi rezolvata prin utilizarea noilor cititoare de carduri din seria Extreme de la SanDisk. SanDisk a lansat două modele în seria Extreme, unul USB 2.0 şi celălalt Firewire (IEEE 1384).
Modelul SanDisk Extreme USB 2.0 dispune de două sloturi de memorie, unul pentru CF (Type I şi II) şi celălalt pentru SD / SDHC şi MS Pro DUO.
Mufa pentru cablu de pe cititor este un mini USB, aşa ca puteţi folosi şi alte cabluri din dotare. În pachet veţi găsi pe lângă cititorul propriu zis şi cablul USB, softul de recuperare de imagini RescuePRO, în variantele pentru Windows şi Mac OS X.
Modelul SanDisk Extreme Firewire are un singur slot pentru CF (Type I şi II) iar în cutie veţi găsi două cabluri Firewire, unul pentru Firewire 400, celălalt pentru Firewire 800. Mufa pentru cablu de pe cititor este cea corespunzătoare standardului Firewire 800 aşa că nu cumva să pierdeţi cablul de Firewire 400, este puţin probabil că veţi găsi cu uşurinţă un înlocuitor.
Ca software veţi găsi RescuePRO Deluxe în variantele pentru Windows şi Mac OS X şi versiunea trial Adobe Photoshop CS2, de asemenea pentru Windows şi Mac OS X.
Pentru teste am folosit un folder conţinând 117 imagini în format jpeg, cu un total de 481 MB. Am folosit două computere, un desktop PC şi un MacBook pe care am testat rulând atât în Mac OS X cât şi în BootCamp. Datorită faptului ca am folosit un MacBook nu am avut posibilitatea să testez şi Firewire 800, doar 400.
În toate testele am folosit definiţia clasică a MB, adică 1 MB = 1024 KB, 1 KB = 1024 bytes, nu cum procedează fabricanţii de hard disk-uri şi memorii unde 1 MB = 1 milion bytes, deci rezultatele mele sunt cu aprox. 5% mai slabe decât pe definiţia fabricanţilor.
Folosind acelaşi cititor de carduri, viteza de transfer card – computer depinde de:
- tipul şi viteza cardului
- capacitatea sa şi modul de formatare: FAT sau FAT 32
- numărul de fişiere pe card
- sistemul de operare
- computerul folosit
În orice caz, folosind carduri contemporane şi oricare dintre cititoarele SanDisk Extreme viteza de transfer este cel puţin 10 MB/sec. deci dacă transferaţi imagini jpeg obţinute cu aparate de 10-12 megapixeli veţi transfera cam două imagini pe secundă, deci mai repede decât le puteţi viziona.
Chiar dacă fotografiaţi în format RAW, imaginile vor fi transferate suficient de repede ca să nu asteptaţi transferul următoarei imagini pentru vizionare.
În acest moment folosesc un cititor SanDisk Extreme USB 2.0 pe PC şi unul Firewire pe Mac.