Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu
Phottix Strato II este un sistem radio compact care poate fi folosit atât pentru comanda la distanţă a flash-urilor cât şi ca telecomandă radio pentru aparat.
Există în variante dedicate pentru Canon, Nikon, Sony.
Sistemul are o rază maximă de acţiune de peste 100m şi poate trimite semnal de sincronizare până la timpi de expunere de 1/250s, dar nu permite transmisia de semnale TTL.
Pentru utilizatorii pretenţioşi, care doresc toate facilitățile prezente în domeniul sistemelor radio pentru flash-uri, există Phottix Odin.
Construcţie:
Setul minimal constă într-un emiţător si un receptor care sunt foarte asemănătoare ca aspect, cel puţin când sunt privite de deasupra.
Click pe imagini pentru mărire:
Plasticul este de foarte bună calitate iar îmbinarea carcasei este suficient de solidă pentru a suporta greutatea unui flash de top cum este Nikon SB-910, chiar înclinat la 90 de grade. Astfel avem siguranţa că nu vom avea surprize neplăcute în timpul unei şedinţe foto. Calitatea construcţiei este cu atât mai importantă cu cât emiţătorul poate găzdui un flash în patina superioară, deci este supus la tensiuni considerabile.
Emiţătorul dispune de patină metalică pentru montarea pe aparat, iar receptorul are pe lângă patina standard şi un surub metalic cu filet standard de 1/4” cu care poate fi montat direct pe majoritatea suporturilor de flash.
Alimentarea ambelor este asigurată de câte 2 baterii sau acumulatori format AAA. Avantajul este că acumulatorii pot fi încărcaţi cu majoritatea încărcătoarelor pentru acumulatorii AA folosiţi în flash-uri. Eu folosesc acumulatori cu descărcare lentă MAHA Imedion AAA.
Utilizare: Declanşare radio pentru flash-uri
Phottix Strato II dispune de 4 canale, numerotate de la 1 la 4, pentru evitarea interferenţelor cu alţi fotografi care folosesc acelaşi sistem.
Este necesar ca emiţătorul şi toate receptoarele folosite să fie setate pe acelaşi canal pentru a putea comunica.
Selectorul de canale este similar pe emiţător şi receptor, constând într-un comutator cu 4 poziţii care sunt destul de ferme, dar este bine să verificăm reglajele înainte de fotografiere deoarece pot fi deranjate la scoaterea din geantă.
Există 4 grupe, marcate de la A la D, pentru a putea opri după dorinţă unele flash-uri, în cazul schemelor de lumină mai complexe.
Selectorul de grupe al receptorului este similar cu cel de canale, situat pe partea opusă acestuia. Pe emiţător există 4 comutatoare foarte la îndemână, care în utilizare sunt chiar deasupra vizorului. Grupele active se disting prin lumina roşie a unor LED-uri interioare. Selecţia grupelor se face prin apăsare, ca şi deselectarea lor, manevra fiind rapidă şi intuitivă.
Pentru utilizarea cu DSLR-uri şi flash-uri dedicate, se fixează emiţătorul în patină, se selectează canalul şi grupele necesare şi se porneste de la comutatorul lateral. Există un LED care ne indică starea acestuia.
Flash-ul se fixează în patina receptorului, acesta se porneşte, apoi se reglează pe canalul pe care am setat emiţătorul şi pe grupa de lucru dorită. Există un buton de test, dar cel mai simplu este să facem o declanşare de probă.
Dacă dorim, putem folosi un flash în patina suplimentară a emiţătorului, pentru a avea şi lumină direct dinspre aparat. Avantajul major al acestui sistem este că flash-ul aflat pe emiţător poate funcţiona în mod TTL, în timp ce flash-urile conectate la receptoare vor trebui reglate în mod manual.
Astfel, Phottix Strato II ne asigură combinarea flexibilităţii caracteristice modului de expunere TTL la flash-ul de pe aparat, cu care ne deplasăm faţă de subiect, cu stabilitatea şi predictibilitatea modului de lucru manual la flash-urile suplimentare.
Deci, cu un set minimal emiţător/receptor putem asigura funcţionarea a două flash-uri, unul pe aparat şi unul lateral.
Sistemul Phottix Strato II poate fi folosit şi cu aparate mai vechi, care nu dispun de patină pentru flash, utilizând cablul PC livrat. De asemenea, receptoarele se pot conecta la flash-uri de studio folosind un cablu dedicat, de asemenea parte a pachetului.
Pentru utilizarea îndelungată în studio, receptoarele dispun de o mufă de alimentare externă la 5V, în ideea de a elimina necesitatea bateriilor sau acumulatorilor, care vor fi folosiţi doar în emiţător.
Phottix Strato II – telecomandă radio pentru aparat:
Pentru a comanda un aparat la distanţă se leagă receptorul la aparat folosind un cablu dedicat, livrat împreună cu setul. Emiţătorul dispune de un buton de declanşare cu două trepte, similar cu cel al aparatelor foto, deci se poate focaliza înaintea declanşării.
Pentru comoditate, receptorul poate fi pus în patina aparatului, dar dacă avem nevoie de patină pentru un flash sau alte accesorii poate fi agăţat de trepied sau chiar de aparat, atât emiţătorul cât şi receptorul având urechi de prindere.
Atenție: sistemul nu permite declanșarea în rafală, doar pe cea cadru cu cadru.
Declanşator cu fir pentru aparat:
Phottix Strato II poate fi folosit şi ca declanşator pe fir, chiar în absenţa completă a bateriilor. Pentru acesta se conectează receptorul la aparat cu cablul dedicat şi se acţionează butonul de pe receptor, care este similar ca funcţionalitate cu cel de pe emiţător.
Concluzie:
Phottix Strato II este un sistem radio de bună calitate care ne este de folos şi pentru declanşarea la distanţă a flash-urilor cât şi a aparatului.
Specificaţiile par modeste (nu permite TTL la distanţă şi nici sincronizare de mare viteză), dar construcţia şi funcţionarea sunt excelente, iar alimentarea cu acumulatori AA îl face foarte prietenos în utilizare. Raportul preţ/calitate/posibilităţi este în opinia mea imbatabil în acest moment.
Eu am un emiţător şi două receptoare, aşa că pot folosi simultan 3 flash-uri, unul pe aparat (de obicei în TTL), pus încă două laterale.
Îl folosesc cu mare plăcere deoarece în mod normal nu simt nevoia de TTL la distanţă, preferând predictibilitatea lucrului în modul Manual, cu trepte de putere. L-am folosit în repetate rânduri ca telecomandă radio pentru aparat, este foarte comod.
Posibilitatea de a folosi un flash în TTL în patina emiţătorului îi dă un plus de flexibilitate, foarte necesară în situaţii de tipul fotografiei de eveniment.
Trebuie neaparat sa pun si un flash pe aparat ca, nu am decat unul. Pun unul pe aparat si il setez in Grupa B, celelat pe trepied si deasupra flashul cu setarile necesare. Trebuie setat si blitzul? Merge asa?
Din păcate nu. Phottix Strato II transmite doar semnalul de sincronizare, deci puterea se stabileste de la flash-ul în cauză.
Buna ziua, dle Grozescu!
Am invatat multe lucruri despre fotografie de la dvs., citindu-va posturile/comentariile/aprecierile/sfaturile de pe internet. Am o nelamurire legata de utilizarea Phottix Strato II, si anume, daca blitul/bliturile slave, neavand TTL, pot fi setate manual, precum sistemul CLS (fara a ma deplasa de fiecare data la blitzul slave!)??? Va multumesc pentru raspuns!
1. Da. Flash-ul din patina emitătorului poate functiona în orice mod, inclusv TTL, ca si cum ar fi pus direct pe aparat.
2. Posibil, dar ar trebui testat, eu nu am încercat.
3. Chiar si „pro”, eu sunt foarte încântat de ele, le-am folosit atât pentru flash-uri cât si pentru a declansa aparatul la distantă.
Buna ziua,
Am citit acest articol si am urmatoarele nelamuriri:
1.La o schema de lumini din 2 blituri,blitul care vine pe patina declansatorului poate merge in TTL iar cel depe patina receptorului pe modul M?
2.Daca folosesc un kit compatibil nikon,se poate adauga la acest kit si un receptor compatibil canon?
3.Considerati ca se poate folosii acest kit in regim semi-pro?Tinand cont ca raport calitate pret a reiesit din acest review fiind cea mai buna alegere.
Va multumesc anticipat.