Nikon TC-14E – un teleconverter performant

Last Updated on 26/10/2021 by Radu Grozescu

Nikon TC-14E face parte din seria de teleconvertere Nikon dedicate teleobiectivelor AF-S şi AF-I împreună cu Nikon TC-17 E şi TC-20 E.

Nikon TC 14E

Nikon TC 14E

El oferă o mărire a distanţei focale a obiectivului pe care este montat cu 40% pierzând doar o treaptă de diafragmă la luminozitate. Nikon TC-14E poate fi folosit în formatele FX, DX şi în fotografia pe film.

Calitatea optică a sistemului obiectiv-converter este extrem de bună, în acest sens TC-14E II depăşind majoritatea converterelor existente pe piaţă.

Cu toate că seria de teleconvertere Nikon E II pare să se adreseze doar posesorilor de teleobiective luminoase exotice, pe lista de compatibilitate se află două obiective foarte răspândite printre utilizatorii Nikon şi anume Nikon 70-200/2.8 VR şi 105/2.8 VR.

La trecerea de pe formatul Nikon DX la FX, mulţi fotografi au observat ca zoom-ul lor preferat, 70-200/2.8 VR, a devenit mai “scurt” decât erau obişnuiţi pe aparatele DX.

Folosind teleconverterul TC-14 E II, plaja de distanţe focale revine la ce părea pe DX cu preţul doar a unei trepte de diafragmă iar pierderea de calitate optică este practic insesizabilă, ceea ce nu se poate spune despre majoritatea celorlalte teleconvertere.

Pe lângă aplicaţia evidentă de a mări distanţa focală a unui teleobiectiv, TC-14E II poate fi folosit cu succes şi în fotografia de aproape şi macrofotografie pentru a mări distanţa de lucru sau pentru a creşte scara de reproducere, iar Nikon 105/2.8 VR este candidatul ideal pentru a fi folosit cu acest converter.

Specificaţii:

  • Construcţie: 5 lentile în 5 grupe
  • Dimensiuni: 66 x 25,4mm
  • Masa: 200 g
  • Accesorii livrate: capac frontal BF-3A, capac spate LF-1.

Nomenclatura II a apărut odată cu noua înfăţişare a teleconverterelor Nikon dedicate AF-S, menită să se potrivească estetic mai bine cu noile teleobiective AF-S VR.

Obiective compatibile:

Nikon TC-14E II este compatibil doar cu o serie destul de limitată de obiective Nikon, în speţă cu teleobiectivele luminoase AF-S.

Această limitare de compatibilitate este realizată şi mecanic, teleconverterul nu poate fi montat pe alte obiective datorită unei aripioare suplimentare în montură. Fiind dedicat doar unor obiective AF-S, TC-14E nu dispune de cuplaj mecanic pentru AF, doar de contactele electrice. Este complet compatibil cu obiectivele mentionate, menţinând funcţiile AF şi VR.

Lista de obiective compatibile cu TC-14E:

  • AF-S VR Zoom-Nikkor 70-200mm f/2.8G IF-ED
  • AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED
  • AF-S VR Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED
  • AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR
  • AF-S VR Zoom-Nikkor 200-400mm f/4G IF-ED
  • AF-S Nikkor 300mm f/4D IF-ED
  • AF-S NIKKOR 500mm f/4G ED VR
  • AF-S NIKKOR 600mm f/4G ED VR
  • AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED*

* Nikon afirmă că AF nu va funcţiona cu obiectivul 105/2.8 macro datorită faptului că la anumite rapoarte de reproducere luminozitatea sistemului obiectiv-teleconverter devine mai mică de 5.6 dar în realitate sistemul AF funcţionează chiar foarte bine la distanţele obişnuite, puţin mai ezitant în zona macro dar acolo oricum se foloseşte cu precădere focalizarea manuală.

Nikon TC-14E – construcţie:

Construcţia e tipică obiectivelor profesionale Nikon, converterul dă o impresie de soliditate impresionantă pentru o piesă de dimensiunile reduse pe care le are.

Rigiditatea este foarte importantă deoarece în utilizarea profesională va fi folosit între obiective masive şi aparate grele, iar menţinerea alinierii între obiectiv şi aparat este critică pentru aceste aplicaţii.

Grupul de lentile este mai înalt în partea anterioară decât montura, astfel încât va pătrunde parţial în interiorul obiectivului pe care se montează.

Pentru a oferi protecţie la atingerile accidentale în timpul montarii, partea laterală a grupului de lentile este acoperită cu cauciuc care va absorbi toate şocurile.

Datorită diferentei de înălţime între lentile şi montură, converterul are nevoie de un capac frontal dedicat şi se livrează cu BF-3A în loc de capacul standard de cameră, BF-1A. BF-3A este de culoare gri deschis pentru a putea fi recunoscut cu uşurinţă. El este compatibil şi poate fi folosit drept capac de cameră, dar BF-1A nu poate fi folosit pe teleconverterul Nikon TC-14E.

Nikon TC-14E – calitatea imaginii:

Am folosit Nikon TC-14E II doar pe Nikon 70-200/2.8 VR şi 105/2.8 VR cu rezultate excelente pe formatul FX, cu atât mai mult pe DX.

Pe 70-200/2.8 este suficientă închiderea doar a 1/3 sau 1/2 diafragme şi calitatea imaginii revine la standardul cu care ne-am obişnuit.

Nikon 70-200/2.8 VR este criticat în multe materiale pe Internet pentru scăderea clarităţii la marginile cadrului la focala maximă pe format FX.

Rezultatele mele arată într-adevăr o scădere de claritate dar doar în colţurile EXTREME ale cadrului, nu şi pe margini care sunt impecabile, iar la montarea converterului TC-14E aceasta problemă dispare complet deoarece converterul expandează imaginea şi colţurile “neclare” vor fi proiectate în afara cadrului.

Pe 105/2.8 VR, TC-14E duce fie la mărirea distanţei de lucru cu 40% pentru aceeaşi scară de reproducere a subiectului, fie la creşterea scării maxime de reproducere cu păstrarea distanţei de lucru la punerea minimă la punct.

Astfel, la distanţa minimă de punere la punct, cu TC-14E montat pe 105/2.8 VR se încadrează 24mm pe latura mare a cadrului pe format FX, respectiv 16mm pe format DX, performanţe impresionante, mai ales având în vedere ca distanţa de lucru se păstrează la 14,5 cm fără parasolar.


6 thoughts on “Nikon TC-14E – un teleconverter performant

  1. Radu Grozescu

    Mulţumesc de atenţionare, mă voi ocupa de ”mobilarea” articolelor.
    Pentru informarea cititorilor, teleconverterul este al meu, nu doar l-am văzut în vitrină la F64 🙂

  2. Bobo

    as fi vrut ceva mai mult de 200mm in ideea ca poate scap mai bine la bani…dar…:( …un obiectiv nou de la Nikon..mai mare de 200mm…este exclus acum….:(
    Poate pe viitor daca bugetul imi va permite..ma voi orienta la un tamron 70-300! 🙂
    …multumesc de sfaturi!

  3. Radu Grozescu

    Nu aş recomanda teleconverter pe 55-200.

    Teleconverterele Nikon nu se pot monta (fizic) decât pe obiectivele compatibile, vezi lista. Există alte teleconvertere destul de bune, dar Nikon 55-200 va ieşi rapid din luminozitatea 5,6 necesară focalizării automate.

    În plus, pierderea de lumină va fi mare, nu vei mai putea folosi obiectivul decât afară la soare deoarece de exemplu un converter 2x pierde 2 trepte, deci din 5,6 rămâi cu luminozitatea 11, dacă mai închizi o treaptă pentru o calitate optică mai bună, ajungi la diafragma 16.

    Mai bine un Nikon 70-300 VR 🙂

  4. eu

    Bun articol dar sarac …o imagine face cat 1000 de cuvinte si m-ai e si un site de fotografie , baga niste poze teste , pana mea sa vada ochiul cum se comporta sau nu au voie cei de la f64 sa faca poze ca se uzeaza , imaginea vinde nu scrisul …din proprie experienta spun am vandut cateva obiective nikon foarte repede dupa ce am pus link si poze facute cu obiectivul .
    Orcum bafta cu pozele si cu seminarele

Leave a Reply