MSI U 115 – Netbook pentru fotografi ?

Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu

Materialul nu mai este de actualitate d.p.d.v. al aparaturii menționate dar o bună parte dintre ideile menționate se păstrează valabile.

Creşterea numărului de megapixeli ai aparatelor digitale şi fotografierea în format RAW solicită computere din ce în ce mai performate pentru gestionarea, conversia şi prelucrarea imaginilor. Astfel, ideea că un fotograf ar putea să utilizeze un Netbook în teren poate părea ridicolă prin prisma specificaţiilor extrem de modeste ale acestui tip de computer.

Netbook-uri

MSI U 115 - comparat cu Nikon D300
MSI U 115 – comparat cu Nikon D300

Atras însă de portabilitatea extremă şi nu în ultimul rând de palierul de preţ, am decis să testez posibilitatea ca un Netbook să îndeplinească cerinţele pe care le are un fotograf aflat pe teren.

Netbook-urile s-au răspândit exploziv în ultimul an, în ideea de a oferi o alternativă abordabilă şi ultraportabilă la binecunoscutele laptop-uri. Netbook-urile actuale au ecrane de 10″, cântăresc în jur de 1 kg, au HDD-uri de peste 100 GB, pot rula Windows XP şi ocupă o suprafaţă mai mică decât o coală de scris A4. Toate acestea la un preţ în jur de 50% din al unui laptop “clasic”, mai ieftine decât un flash de top pentru aparatul de fotografiat.

Însă pentru a se asigura simultan cerinţele de portabilitate şi preţ au trebuit sacrificate specificaţiile, mai precis procesorul, memoria RAM şi placa video, astfel încât netbook-urile par corespunzătoare doar pentru navigarea pe Internet şi compunerea de mesaje pe E-mail, însă complet nepotrivite pentru gestionarea de imagini digitale, în special la rezoluţiile aparatelor actuale.

Utilizarea laptop-ului în teren

MSI U 115 vedere laterala
MSI U 115 vedere laterala

Spre deosebire de computerul principal, în general un desktop performant, laptop-ul pentru teren este utilizat pentru vizionarea imaginilor realizate, alegerea celor mai reuşite şi eventual transmiterea lor prin Internet în cazul fotografilor de presă sau în situaţiile de urgenţă pentru fotografii comerciali.

Unii fotografi preferă să fotografieze direct în computer în situaţiile statice, acest sistem permiţând vizionarea rapidă şi comodă atât de către fotograf cât şi de către client sau fotomodel a imaginilor realizate.

Pe lângă utilizarile “fotografice”, laptop-ul trebuie să asigure conectarea la Internet pentru navigare şi E-mail, procesarea de texte şi vizionarea de clipuri video, având în vedere prezenţa capabilităţilor de filmare nu doar pe aparatele compact ci şi pe DSLR-urile recente.

Dimensiunile şi greutatea ar trebui să fie cât mai reduse posibil pentru a încuraja prezenţa să permanentă în geanta foto.

Este adevărat că un laptop mai mare oferă atât o vizionare mai comodă cât şi performanţe mai ridicate, dar transportul său pune probleme datorită dimensiunilor şi mai ales a greutăţii, ceea ce face să fie luat mai rar în teren.

Un preţ cât mai accesibil nu strică absolut deloc.

MSI U 115
MSI U 115

Laptop-uri care satisfac cerinţele de dimensiuni şi greutate sunt ultra-portabilele, de obicei extrem de scumpe, dar cu performanţe mai apropiate de ale laptop-urilor clasice şi netbook-urile, extrem de atractive la preţ dar cu specificaţii mai modeste.

Am avut posibilitatea să testez un netbook MSI U115 care are majoritatea specificaţiilor tipice pentru Netbook-uri cu excepţia faptului că stocarea datelor este hibridă (SSD + HDD) ceea ce duce la o foarte eficientă utilizare a bateriei.

În plus, calitatea construcţiei pare superioară altor modele de Netbook-uri, fapt confirmat de majoritatea celor care l-au văzut în perioada de testare.

Ecranul şi calibrarea

Ecranul este de 10″ la rezoluţia de 1024 x 600 pixeli şi are dimensiunile de 13 x 22cm. Rezoluţia este optimă pentru dimensiunea ecranului şi s-a dovedit suficientă pentru programele cu care l-am folosit, cu excepţia programului de calibrare Spyder 3 Elite care cere o rezoluţie verticală de 768 pixeli.

Driverul de ecran permite însă afişarea la rezoluţia de 1024 x 768 pixeli pe care am folosit-o la calibrare. După calibrare redarea culorilor s-a îmbunătăţit vizibil, fiind comparabilă cu alte laptop-uri calibrate. Rezultate similare se obţin şi calibrând cu Spyder 3 Pro.

Utilizare:

MSI U 115 detaliu
MSI U 115 detaliu

Am instalat Nikon View NX 1.30 pentru vizionarea de imagini, Nikon Camera Control Pro 2.50 pentru fotografierea în computer, VLC şi Quicktime pentru clipuri şi filme şi Open Office 3.1.

Nikon View NX funcţionează într-o viteză suficientă pentru vizionarea imaginilor digitale de 12 megapixeli produse de Nikon D300 şi D700, în formatele jpeg, tiff şi RAW. Timpul mediu de încărcare a unei imagini este de 1,5 sec., pe deplin mulţumitor pentru utilizarea în teren şi comparabil cu timpii obţinuţi pe laptop-uri cu specificaţii net superioare.

Nikon View dispune şi de capabilităţi de conversie a fişierelor RAW, dar timpul necesar a fost de 33 sec., atât pentru conversia în format tiff cât şi jpeg, faţa de 8 sec. pe un desktop cu specificaţii curente. Totuşi se pot face corecţii şi conversii în teren pe un număr mic de imagini într-un timp rezonabil, pentru situaţiile într-adevăr urgente.

Nikon Camera Control Pro oferă performanţe similare cu cele obţinute pe alte computere, timpul de transfer fiind însă mai lung cu 0,5 sec./imagine datorită faptului ca modelul MSI U 115 opreste HDD-ul în momentele de repaus, iar timpul suplimentar este folosit pentru re-pornirea hardului. HDD-ul de 160 GB este foarte generos ca spaţiu, chiar pentru deplasări mai lungi în care se fotografiază mult.

L-am testat şi pe un monitor extern de 1280×1024 pixeli iar placa grafică nu a dat nici un fel de probleme, deci în condiţii de studio poate fi folosit cu monitoare mai mari sau cu proiectoare în cazul prezentărilor.

Remarcabil este că timpii nu diferă dacă Netbook-ul este alimentat la baterie sau la priză, ceea ce denotă un sistem foarte bun de management al procesorului.

Pentru video, Netbook-ul se descurcă excelent cu clipuri la rezoluţie standard în diverse formate şi cu filme DivX. În ceea ce priveşte clipurile HD, redă foarte bine fişierele în format 720p generate de Nikon D5000 (format AVI) dar se împiedică în cele filmate cu Canon 500D (format MOV), atât cele 720p cât mai ales 1080p.

Deci dacă obişnuiţi să filmaţi în format 1080p sau în general HD cu aparate Canon este bine să testaţi computerul înainte de achiziţie deoarece e posibil să nu facă faţă, cu toate că chipset-ul are decodare hardware pentru 720p.

Pentru Internet, MSI 115 este echipat cu placă de reţea clasică, wireless, cameră web, microfon încorporat plus intrare microfon şi ieşire de cască. Difuzoarele încorporate oferă un sunet remarcabil de bun pentru dimensiunea lor, dar dacă sunteţi pasionaţi de muzică este mai bine să folosiţi o cască sau difuzoare externe.

Concluzie:

MSI U 115 dispune de o camera web
MSI U 115 – camera web

MSI U 115 este un Netbook care poate fi folosit cu succes ca laptop de teren pentru un fotograf, atât pentru fotografierea direct în computer cât şi pentru vizionarea şi gestionarea imaginilor. Problemele de performanţă la conversie şi la redarea clipurilor HD pot fi trecute cu vederea în cazul în care se doreşte un computer extrem de transportabil la un preţ atractiv.

Pentru mine, cele mai importante calităţi ale sale sunt:

  • dimensiunile şi greutatea care îl fac extrem de uşor de transportat în teren
  • tocul pentru transport care face posibil transportul în genţi foto care nu sunt prevăzute cu compartiment de laptop
  • alimentatorul de dimensiuni foarte reduse
  • ecranul mat (anti-glare), care, cu toate că e mai puţin spectaculos decât cele lucioase atât de în voga acum, este mult mai comod în utilizare, fiind mai puţin afectat de lumina ambiantă
  • tastatura de bună calitate, la fel de rigida ca la laptop-urile de marca, cu tastele suficient de mari pentru tastare “în orb”
  • durata de viaţă a bateriei, care face ca transportul alimentatorului să fie opţional pentru deplasări scurte
  • cele 3 intrari USB, dintre care una pe partea dreapta, soluţie superioară celor doua alăturate prea strâns de pe laptop-ul meu MacBook.

Singurul punct cu adevărat perfectibil este Trackpad-ul, dar este totuşi utilizabil, mai ales că extremă portabilitate a acestui Netbook face ca transportul unui mouse să nu fie o soluţie atractivă.

Specificaţii:

MSI U 115 - microfon incorporat
MSI U 115 – microfon incorporat

Processor: Intel® Atom™ Z530 1.6GHz
Operating System: Windows XP Home
Chipsets: Intel® Poulsbo US15W
System Memory: DDR2 533MHz, 1GB
LCD Display: 10” 1024×600 LCD Panel
Graphics & Video Module: UMA (Intel GMA 500)
Audio: HD Audio, Stereo speakers
HDD: 8GB SSD 160GB 2.5″ SATA HDD
Webcam: 1.3M
Card Reader: 4-în-1, SD/MMC/MS/MS Pro
Communication Port: Built-în 10/100 LAN, Built-în 802.11b/g + Bluetooth
I/O Port: Graphics Card Output (15-pin, D-Sub) X 1, USB2.0 Port X 3, Mic-în Port X 1/Line-în Port x 1, Headphone Output X 1, LAN Port X 1
AC Adaptor: 20V DC, 40W
Battery Pack: 6 cells
Dimension & Weight: 260(L) X 180(D) X 19-31.5(H)mm, ~1.3kg with 6 cell battery

Laptop-urile MSI şi Acer sunt distribuite de firma SKIN, foarte cunoscută printre fotografi ca reprezentant Nikon în România.


Leave a Reply