Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu
L.E. Deoarece între timp cardurile au ajuns să aibă prețuri din ce în ce mai reduse pe unitatea de stocare, acest gen de dispozitive este pe cale de dispariție.
Nu mai vorbim de faptul că un P5000 costa cât un laptop iar acum un dispozitiv de stocare de 40-80GB nu pe poate face decât să zâmbim deoarece cardurile „obișnuite” au 64GB – 128GB la un preț foarte convenabil, ex. Sandisk Extreme pro 64GB SDXC.
Unul dintre cele mai complete dispozitive pentru descărcarea, stocarea şi vizionarea imaginilor foto digitale.
În afară de finisarea exterioară, Epson P3000 având marginile argintii iar Epson P5000 negre, singura deosebire dintre cele două dispozitive este capacitatea de stocare, primul având un HDD de 40 GB, celălalt de 80 GB deci comentariile care urmează se aplică ambelor dispozitive.
Pe lângă funcţia de descărcare în teren a imaginilor de pe carduri, Epson P3000 / P5000 este un excelent instrument de vizionare de fotografii digitale şi filme. Pentru cei interesaţi, poate reda şi muzică, mai ales că dispune de ieşire de căşti care vor asigura o redare de calitate mult mai bună decât difuzorul încorporat.
Descărcarea este suficient de rapidă, de pe un card CF SanDisk Ultra II de 8 GB am descărcat 2 GB de imagini jpeg în aprox. 5 min, deci puţin peste 6.5 MB/sec.
Însă partea cea mai interesantă a acestui dispozitiv este ecranul de o calitate deosebit de bună, cu dimensiunea de 4″ (10cm), 640×480 pixeli, cu 4 filtre de culoare care permite vizualizarea imaginilor în teren. Astfel puteţi verifica expunerea (inclusiv cu histograma), balansul de alb, claritatea, în condiţii net superioare celor oferite de ecranul LCD de pe cameră.
Pentru fotografii profesionişti care de multe ori lucreaza cu clientul lângă ei, Epson P3000/P5000 poate înlocui un laptop în prezentarea spre aprobare a imaginilor în teren. Avantajul major al acestor dispozitive este faptul ca permit vizualizarea imaginilor jpeg care sunt înglobate în fişierele RAW generate de majoritatea camerelor, eliminând necesitatea de a fotografia RAW + jpeg doar pentru vizualizare.
O problemă care poate afecta doar puţini utilizatori este că dispozitivul nu este compatibil cu fişierele tiff generate de unele camere profesionale.
Viteza de vizualizare este bună, imagini jpeg de 12 megapixeli sunt afişate în maximum 2 secunde, iar treptele de mărire iau în jur de 1 sec. totuşi aceste valori sunt cu mult sub ale unui DSLR performant.
Pe aceste dispozitive se poate face management de fişiere, se pot creea foldere noi, se pot copia/muta imaginile între foldere, ceea ce oferă o mare flexibilitate în utilizare.
O caracteristica utilă este prezenţa unui port USB host la care se pot conecta HDD-uri externe (atenţie, unele nu sunt compatibile) şi USB stick-uri cu care se pot copia/muta fişiere pe şi de pe Epson.
Datorită faptului ca sistemul de operare menţine un index intern de fişiere nu se recomandă mutarea, redenumirea, ştergerea de fişiere decât cu softul inclus sau direct de pe dispozitiv. De asemenea, formatarea sau defragmentarea HDD-ului pot duce la erori sau chiar la încetarea funcţionării dispozitivului.