Călător în Bucegi – tură foto cu Eduard Guţescu

Last Updated on 26/10/2021 by Radu Grozescu

Între 16-18 aug. 2014 am avut prilejul să particip la o tură foto „Călător în Bucegi” organizată de dl. Eduard Guţescu.

Este tura ideală pentru pasionaţii de fotografie de peisaj care evită deplasările lungi pe jos 🙂 Dl. Guţescu cunoaşte bine traseul şi vă va duce la locurile propice de fotografiat, la orele cele mai potrivite.

Organizarea este foarte bună, transport 4×4 în prima zi, cazare şi masă corespunzătoare. Dacă mâncaţi la „Mama cozonacilor” aranjaţi dinainte să fiţi serviţi cu cârnaţii de fabricaţie proprie, nici nu o să vă mai uitaţi la altceva 🙂

Câteva imagini din tura foto „Călător în Bucegi” organizată de Eduard Guţescu:

Câteva idei pentru participanţii la turele viitoare:

trepiedul este esenţial atât pentru cascade cât şi pentru nocturne. Chiar şi ziua, dacă abuzaţi de filtre vă veţi bucura să aveţi trepiedul la îndemână. Dacă se poate ancora geanta foto de el pentru creşterea stabilităţii, nu ezitaţi, la munte mai bate şi vântul.

telecomandă pentru declanşarea de pe trepied. Dacă nu aveţi, folosiţi autodeclanşatorul (întârzietorul).

obiective: zoom standard + tele sau un superzoom. Nu vă îngrijoraţi aici de luminozitate, oricum o să vreţi să trageţi la diafragmele 8 – 11 pentru calitate şi profunzime.

– pentru fotografierea stelelor (fixe) este ideal un superwide (10-12mm pentru DSLR-urile de format redus) sau un fisheye. Dl. Guţescu a făcut fotografii excelente cu Samyang 8/3.5. Testaţi de acasă unde este infinitul pe obiectivul pe care îl veţi folosi. Folosiţi exclusiv focalizare manuală pentru a evita frustările când aparatul va încerca să focalizeze pe întuneric).

– pentru „star trails” ajunge foarte bine zoom-ul standard. Verificaţi de acasă dacă aparatul are intervalometru şi modul de programare, pentru a evita surprizele.

filtre: măcar unul de polarizare pentru accentuarea cerului. Aveţi totuşi grijă la focalele mici (ob. superangulare) deoarece pot apărea efecte mai puţin de dorit (efectul de polarizare variază cu unghiul faţă de soare). Dat fiind că majoritatea „cascadelor” vor fi la umbră, cu filtrul de polarizare şi trepiedul puteţi obţine efecte frumoase de neclaritate la apa curgătoare pe la diafragma 11 – 16.

opţional: dacă aveţi un filtru neutru în jur de 8x (trei trepte de expunere) veţi putea accentua neclaritatea apei. Poate fi eventual folosit simultan cu filtrul de polarizare. Pretenţioşii pot folosi filtre neutre graduale (ex. Cokin) pentru a mai închide suplimentar cerul la peisaje. Acestea nu dau necazuri cu obiectivele superangulare, efectul fiind uniform pe lăţimea cadrului.

geanta: dacă vreţi să vă fie comod în maşină şi nu aveţi mult echipament foto cu voi, luaţi o geantă cât mai mică, nu rucsacul cel mare 🙂 Apa şi mâncarea pentru prima zi pot călători într-o sacoşă în maşină.

haine: indiferent cât de caldă e prognoza meteo, pulovăr şi geacă (cu glugă). Chiar dacă nu vă plouă, o să vă bucuraţi mult la apusuri şi nocturne (se face destul de rece). Cei sensibili să-şi ia şi mănuşi.

lanternă – pare opţională (avem telefonul oricum cu noi), dar poate vreţi un „light painting”. Dacă vreţi balans de alb echilibrat pe biserica de mai jos, folosiţi una cu bec (nu cu led albastru ca a mea) 🙂

Ce echipament foto am avut cu mine:

aparat + obiectivele Samyang 14/2.8, 24-70, 70-200. Dacă nu mergea şi soţia, aş fi împrumutat de la ea 24-120/4 şi mergeam doar cu 2 obiective.

– filtre Cokin P: polarizare, neutre şi graduale + holderul normal (cu 3 sloturi) şi parasolar.
Atenţie, holderul Cokin P vignetează la focale mai mici de 28mm pe Full frame (respectiv 18mm pe aparatele cu factor de crop), deci verificaţi bine în vizor la focale mici. Dacă vă luați unul dintre kit-urile de mai sus, veți avea și holderul inclus.

lupă de vizare (excelentă la fotografierea în plin soare). Ceva similar cu aceasta, doar că fără sistem de prindere de aparat (sistemul de prindere e excelent pentru filmare şi complet inadecvat la folosirea vizorului la fotografiere).

ExpoDisc (Video Format Filter): pare scump, dar se potriveşte exact atât peste parasolarul de la sistemul Cokin P cât şi peste obiective wide cu parasolar încorporat gen Nikon 14-24/2.8, Samyang 14/2.8, etc.

telecomandă Nikon WR-T10 + WR-R10. E scumpă rău dar e singura telecomandă cu adevărat mică pentru aparatul pe care l-am avut cu mine (care din păcate nu are receptor pentru Nikon ML-L3). Bineînţeles, mai sunt multe soluţii, inclusiv telecomenzi pe fir cu mult mai accesibile la preţ).

geanta Tamrac Apache 6 – suficient de mare şi „suferitoare”. Are spaţiu de tabletă şi două buzunare laterale de dimensiunea exactă a sticlelor de 1/2 litri.

trepied Giottos VRG 9254. Nici acesta nu e chiar ieftin, dar e mic când e strâns, destul de înalt la fotografiere (eu nu prea întind coloana centrală) şi permite ancorarea genţii pentru stabilitate suplimentară. Mai face el şi alte lucruri 🙂

Concluzie: merită, m-aş fi dus din nou în septembrie dar am cursuri 🙂

 

Leave a Reply