Last Updated on 26/10/2021 by Radu Grozescu
Ca majoritatea fabricanţilor de obiective, şi Tamron foloseşte o serie de convenţii pentru a sublinia calităţile speciale ale obiectivelor. Aceste acronime sunt folosite în denumirile complete ale obiectivelor şi vă vor permite să observaţi rapid ce tehnologii încorporează un anumit obiectiv.
Obiectivele Tamron pentru DSLR-uri
Obiective Tamron pentru aparatele “Full frame”
Obiective Tamron pentru aparatele de format redus
Abrevierile Tamron
Di: Digitally Integrated Design – sunt obiectivele optimizate atât pentru aparatele digitale cât şi pentru cele cu film, deci sunt obiective “Full frame”.
Spre deosebire de film, care are o suprafaţă mată, senzorii folosiţi în aparatele digitale reflectă puternic şi direcţional lumina înapoi spre obiectiv, ceea ce poate duce la efecte negative asupra calităţii imaginii. Majoritatea obiectivelor care au apărut în ultimii ani sunt optimizate împotriva acestor reflexii, iar cele din gama Tamron sunt marcate Di.
Di II: sunt obiectivele dedicate aparatelor digitale cu format redus. Pe lângă optimizarea pentru digital, acestea acoperă doar formatele reduse (APS-C) deci sunt dedicate doar aparatelor cu factor de crop de 1,5 – 1,6.
Din punct de vedere mecanic ele pot fi montate şi pe aparate “Full frame” dar în majoritatea cazurilor nu vor acoperi întreaga suprafaţă a captorului. Tamron afirmă că aceste obiective sunt special concepute pentru a minimiza efectele de “flare” şi apariţia imaginilor parazite şi pentru o distribuţie cât mai uniformă a luminii pe toată suprafaţa captorului.
SP: Super Performance Series – sunt obiectivele concepute pentru performanţa maximă cu o preocupare ceva mai mică pentru costul final.
XR: prin utilizarea varietăţilor de sticla XR (Extra Reflective Index), Tamron a reuşit reducerea lungimii totale a sistemelor optice şi prin urmare reducerea diametrelor lentilelor necesare pentru aceeaşi luminozitate a obiectivelor. Aceasta duce la obiective luminoase de dimensiuni relativ mici în comparaţie cu obiectivele de luminozităţi similare ale celorlalţi fabricanţi.
ASL: Hybrid Aspherical Elements – lentilele asferice sunt folosite pentru a reduce eficient aberaţia de sfericitate şi distorsiunea geometrică, putând de multe ori înlocui mai multe lentile sferice, ceea ce duce la scheme optice mai simple, obiective mai compacte şi cu o mai bună transmisie a luminii.
LD: Low Dispersion Lens Elements – lentilele LD contribuie masiv la reducerea aberaţiei cromatice, atât cea longitudinală care apare în general la teleobiective cât şi cea laterală caracteristică obiectivelor wide.
AD: Anomalous Dispersion Lens Elements – prin încorporarea acestui tip de lentile în schemele optice se obţine un control asupra refracţiei anumitor lungimi de undă ale luminii, ceea ce uşurează reducerea substanţială a aberaţiilor cromatice longitudinale şi laterale.
HID: High Index High Dispersion Glass Element – ca şi elementele LD şi AD, lentilele HID sunt folosite pentru combaterea aberaţiilor cromatice, altfel uşor vizibile în imaginile realizate cu aparate digitale de mare rezoluţie.
VC: Vibration Compensation Mechanism – este varianta Tamron a stabilizării de imagine integrată în obiective. Tamron afirma că sistemul este de o concepţie mecanică simplă şi robustă care nu măreşte semnificativ dimensiunile obiectivului în care este încorporat.
IF: Internal Focusing System – sistemul de focalizare internă are multiple avantaje, de la eliminarea rotirii părţii frontale a obiectivului în timpul focalizării, la obţinerea de distanţe minime de focalizare mai scurte şi o mai bună calitate şi uniformitate a imaginii.
ZL: Zoom Lock – previne alungirea zoom-ului în timpul transportului, în special dacă obişnuiţi să ţineţi aparatul pe umăr, protejând obiectivul de eventualele şocuri mecanice.
Obiectivele Tamron pentru DSLR-uri
Obiective Tamron pentru aparatele “Full frame”
Obiective Tamron pentru aparatele de format redus