Last Updated on 24/09/2021 by Radu Grozescu
Nikon 105/2.8 macro AF-S VR a fost la apariţia sa, în 2006, primul obiectiv macro care îmbina motorul AF-S cu sistemul VR. În plus, beneficiază de un element ED (Extra Low Dispersion Glass) şi de un element tratat prin tehnologia Nano Crystal, fiind primul macro care a beneficiat de aceste tehnologii.
Aceste caracteristici îl fac utilizabil pentru o gamă foarte largă de subiecte, de la macro 1:1 până la portrete şi utilizare generală ca teleobiectiv luminos.
Construcţia sa este extrem de solidă, pe deplin la standarde profesionale, dar aceasta face ca dimensiunile şi greutatea să fie semnificativ mai mari decât ale altor obiective macro cu o distanţa focală similară.
Comparaţia dimensională cu alte obiective macro în zona 90-105mm trebuie să ia în considerare că majoritatea acestora se lungesc semnificativ prin focalizarea la distanţe mici pe când modelul Nikon 105 macro VR beneficiază de focalizare complet internă şi rămâne la aceleaşi dimensiuni.
Calitatea imaginii este excelentă atât la distanţe obişnuite cât şi în zona de macro, iar în cazul fotografierii în lumină existentă sistemul VR va menţine claritatea imaginii la timpi de expunere vizibil mai lungi decât cei folosibili cu obiective obişnuite.
Nikon 105 macro VR este complet compatibil cu toate camerele digitale Nikon, oferind AF şi VR pe toate modelele curente, inclusiv D40(x) şi D60.
Pe aparatele Nikon DX distanţa focală aparentă este de aprox. 157mm, deci veţi beneficia de un adevărat teleobiectiv luminos cu VR încorporat şi focalizare AF-S care este capabil de focalizare până la un raport de reproducere de 1:1, oferind şi o distanţa de lucru extrem de comodă pentru majoritatea aplicaţiilor macro.
Pe aparatele Nikon FX cei 105mm şi diafragma din 9 lamele rotunjite îl fac o alternativă excelentă pentru portrete, iar sistemul VR poate fi de mare folos în situaţiile de fotografiere în lumina (in)existentă.
Specificaţii:
Numele complet al obiectivului este:
AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED
- 14 elemente în 12 grupe
- 1 element ED, 1 element tratat Nano Crystal Coat
- distanţa minimă de punere la punct 0,314m
- raport maxim de reproducere 1:1
- limitator de focus la 0,5m
- diafragma cu 9 lamele rotunjite
- filet de filtre 62mm
- dimensiuni: 83mm diametru, 116mm lungime
- greutate 720g
- se livrează cu capace, parasolar dedicat şi husă de protecţie
Construcţia:
În design-ul acestui obiectiv nu s-a făcut nici o economie, exteriorul este metalic şi construcţia este de aceeaşi calitate cu a celorlalte obiective profesionale Nikon: 24-70/2.8 AF-S, 14-24/2.8 AF-S, 70-200/2.8 AF-S VR.
Dimensiunile şi greutatea sunt net superioare obiectivelor macro cu focale asemănătoare, probabil datorită atât încorporarii sistemelor AF-S şi VR într-un obiectiv macro luminos cât şi faptului ca focalizarea internă face ca dimensiunile obiectivului să rămână constante indiferent de distanţa la care este focalizat.
Chiar dacă în comparaţie cu alte obiective pare mare şi greu, odată pus pe un aparat Nikon D300 sau superior, se echilibreaza foarte bine.
Inelul de punere la punct este generos dimensionat şi foarte comod în utilizare datorită poziţiei sale. Pentru sporirea preciziei la focalizarea manuală, proiectanţii au prevăzut un sistem de demultiplicare care face ca inelul exterior să se rotească pe un unghi aproape de două ori mai mare decât elementele interne.
Mişcarea inelului de focalizare este foarte lină şi dă o impresie de precizie. Datorită adoptării sistemului AF-S, inelul de focalizare nu se roteşte în timpul focalizării automate iar corecţiile manuale se pot face în orice moment, nefiind necesară decuplarea sistemului AF.
Parasolarul are o lungime impresionantă şi este realizat în formă de petale pentru o eficienţă maximă.
Pentru scăderea timpului de focalizare la distanţe obişnuite a fost prevăzut un limitator de cursă cu două poziţii, de la infinit la 0,5m pentru fotografii la distanţe obişnuite şi de la infinit la distanţa minimă pentru fotografii macro.
Nikon 105 macro VR – calitatea imaginii:
În multe review-uri pe Internet se afirmă că este mai puţin “sharp” faţa de precedentul model 105/2.8 AF-D şi faţă de alte modele ale fabricanţilor independenţi.
L-am testat comparativ, pe un aparat “Full frame”, cu obiectivul macro Tokina 100/2.8 pe care îl foloseam în mod curent şi îl consideram excelent:
– la rapoartele de reproducere 1:4 şi 1:1,1 modelul Nikon 105/2.8 VR s-a dovedit vizibil mai bun la diafragme deschise (care oricum nu se folosesc la macro) şi cel puţin egal la diafragmele curente între 8 şi 16. La diafragma 22 sunt vizibile primele efecte ale difracţiei care continuă să se accentueze la 32 şi mai sus.
– la o distanţa de 2,5m, uzuală pentru portrete, modelul Nikon s-a dovedit net superior între 2,8 şi 5,6, iar primele efecte ale difracţiei au apărut în jurul diafragmei 11.
În concluzie, Nikon 105/2.8 macro VR s-a dovedit superior sau cel puţin egal la toate distanţele şi diafragmele testate faţă de un obiectiv macro considerat excelent în majoritatea review-urilor.
Testele au fost făcute de pe trepied cu sistemul VR oprit. În imaginile realizate din mână, sistemul de stabilizare şi-a dovedit pe deplin utilitatea la distanţele obişnuite şi chiar către macro, cu toate ca Nikon avertizează despre scăderea eficacităţii sale la rapoartele de mărire mari (peste 1:10).
Astfel, sistemul VR II încorporat în Nikon 105/2.8 face posibile imagini care pur şi simplu nu se pot realiza din mână cu obiective “echivalente”.
Utilizare:
Portrete
Nikon 105/2.8 VR este un obiectiv pe deplin utilizabil pentru portrete, atât datorită distanţei focale “clasice” pentru portrete cât şi redării tranziţiilor clar/neclar.
Punerea la punct este foarte precisă iar dacă vi se pare ca are o claritate prea mare nu ezitaţi să micşoraţi setarea de “sharp” a aparatului.
Sistemul VR este de mare ajutor atunci când sunteţi tentaţi să fotografiaţi din mână la timpi puţin mai lungi.
Arhitectură şi industrie
105/2.8 VR este un teleobiectiv mediu de foarte bună calitate, cu o planeitate a câmpului remarcabilă, şi distorsiune insesizabilă, caracteristică obiectivelor macro.
Astfel, poate fi folosit atât ca teleobiectiv de uz general cât şi pentru fotografierea detaliilor apropiate sau pentru reproducerea unor subiecte de dimensiuni mai mici.
Produse şi fotografie de aproape
Obiectivele macro cu o distanţă focală în jurul a 100mm sunt ideale pentru fotografia de aproape, macrofotografie şi fotografie de produse, deoarece oferă o distanţă de lucru mai mare decât cele de 50-60mm dar totuşi încă pot fi folosite din mână, spre deosebire de obiectivele macro de 180-200mm.
În plus, sistemul VR se poate dovedi de mare folos când încercaţi să faceţi fotografii de aproape în natură, fără a folosi un trepied. Chiar dacă eficacitatea sa în zona fotografiei de aproape este mai redusă, diferenţa este vizibilă faţă de utilizarea unui obiectiv similar dar fără VR.
Nunţi şi evenimente
Nikon 105/2.8 VR poate reprezenta o alternativă când nu doriţi să transportaţi un 70-200/2.8 VR.
Chiar dacă pierdeţi flexibilitatea specifică zoom-ului, calitatea optică şi sistemul VR vă vor oferi imagini similare calitativ şi o mai mare comoditate atât la transport cât şi la fotografiat.
Obiective complementare:
Format redus („crop”)
Pe format DX, Nikon 105/2.8 VR face o pereche excelentă cu obiectivul Nikon 17-55/2.8. 17-55 este un zoom performant de utilizare generală pe formatul DX, iar 105/2.8 îl completează foarte bine în zona de teleobiectiv, oferind o focală de aproape două ori mai mare decât focala maximă a zoom-ului şi sistemul VR pentru imagini excelente în lumină existentă.
Aceste două obiective se aseamănă atât din punct de vedere al calităţii construcţiei cât şi a calităţii optice şi pot fi folosite pentru a satisface cerinţele celor mai pretenţioşi într-o mare varietate de situaţii, de la fotografia de eveniment şi nunţi până la fotografia de portete şi produse.
Full frame
Posesorii de aparate Nikon format FX care achiziţionează obiectivul Nikon 105/2.8 VR au deja mai mult ca sigur zoom-ul profesional Nikon 24-70/2.8.
Cu toate că diferenţa de focală între 70 şi 105mm este mai mică decât în cazul unui zoom DX, obiectivul de 105/2.8 VR este o completare foarte bună a lui 24-70 datorită sistemului VR care vă permite realizarea unor imagini excelente în condiţii de iluminare foarte scăzută, ajutat şi de capabilităţile excelente ale camerelor Nikon FX la sensibilităţi mari. Consideraţiile de la formatul DX se aplică pe deplin şi la perechea 24-70/2.8 – 105/2.8.
Nikon 105/2.8 VR cu teleconverter Nikon TC-14E II
Nikon 105/2.8 VR este unul dintre puţinele obiective compatibile cu seria de teleconvertere “E” de la Nikon, alături de 70-200/2.8 VR şi teleobiectivele AF-S VR “exotice”.
Am testat teleconverterul Nikon TC-14E II împreună cu 105/2.8 VR cu rezultate remarcabile, atât în zona macro cât şi la distanţa de 3m, mai des întâlnită în fotografia generală.
TC-14E duce fie la mărirea distanţei de lucru cu 40% pentru aceeaşi scară de reproducere a subiectului, fie la creşterea scării maxime de reproducere cu păstrarea distanţei de lucru la punerea minimă la punct.
Astfel, la distanţa minimă de punere la punct, cu converterul Nikon TC-14E montat pe 105/2.8 VR se încadrează un câmp de 24mm pe latura mare a cadrului pe format FX, respectiv 16mm pe format DX, în timp ce distanţa de lucru rămâne la 14,5 cm (fără parasolar).
În afara de utilizarea în zona macro, converterul Nikon TC-14E II poate fi folosit şi pentru a transforma obiectivul 105/2.8 VR într-un (aproape) 150/4 VR iar pe format DX acesta va părea un 220/4 VR, un teleobiectiv deloc de neglijat.
Alternative:
Privit ca un simplu obiectiv macro, Nikon 105/2.8 poate fi înlocuit cu “clasicele” obiective produse de fabricanţii independenţi: Tamron 90/2.8, Tokina 100/2.8, Sigma 105/2.8.
La diafragmele curente pentru fotografia macro, aceste obiective vor oferi rezultate asemănătoare, iar diferenţa de preţ este vizibilă.
Însă dacă priviţi obiectivul Nikon 105/2.8 VR ca pe un teleobiectiv luminos, cu focalizare AF-S şi sistem VR II, cu performanţe excelente atât la distanţe “obişnuite” cât şi în zona macro, pur şi simplu nu are nici un înlocuitor pentru toate posibilităţile pe care le oferă în fotografia generală, portrete şi macrofotografie.
Vedeti că există Tamron 90/2.8 stabilizat si Sigma 100/2.8 de asemenea cu stabilizare.
Stabilizarea este de mare folos dacă îl folositi ca teleobiectiv luminos la evenimente.
Bineînteles, un teleobiectiv luminos cu focală fixă nu poate depăsi un zoom la capitolul flexibilitate, dar un kit de două obiective cum ar fi Tamron 17-50/2.8 VC sau Sigma 17-50/2.8 OS împreună cu un teleobiectiv din cele de mai sus s-ar putea dovedi foarte interesant.
Nikon 105/2.8 macro VR care ar fi cel mai apropiat de el ca si calitate din toate punctele de vedere.Tamron AF-S SP 90mm f/2.8 Di Macro (1:1) pentru Nikon?sau Tokina AF 100mm f/2.8 AT-XM100 Pro D Macro pentru Nikon AF?sau Sigma 105mm f2.8 EX DG?sau spunetimi care obiectiv ar fi cel mai bun la nunti cu luminozitate in el fara a necesita a schimba obiective pe aparat.Multumesc
Flash-ul Sony HVL F43AM ar trebui să fie total compatibil cu Nex 7.
Functionarea intermitentă ar putea să fie din cauza setărilor (vre-un mod auto în care aparatul să stabilească singur dacă are sau nu nevoie de flash). Altfel, nu văd de ce nu ar merge.
Eventual, fie cititi manualele aparatului si flash-ului, fie îl testati într-o configuratie cunoscută, în care ar trebui să mergă de fiecare dată (de exemplu cu aparatul în program si flash-ul în TTL).
Ma aflu intr-o oarecare dilema; posed un Sony NEX 7 si doresc sa folosesc un blitz tot Sony (HVL F43AM). Un reprezentant de la F64, n-a reusit sa ma convinga in totalitate. Erau situatii cand blitzul “scapara” sau nu . Ce sfat imi dati ? Vreau sa precizez ca personalul de la F64 este AMABIL si de buna CALITATE profesionala. Va MULTUMESC.
Va doresc o “Buna Continuare!”
Mai bine faceti ceva evenimente cu 18-105 si o sa vadeti dacă vă trebuie într-adevăr un teleobiectiv cu focală mai mare. În majoritatea cazurilor, 105mm pe format DX ar trebui să ajungă.
sal am si eu o intrebare am un nikon d3100 si un obiektiv 18-105 vr si vreau sa cumpar un obiectiv ceva mai sus decit 105 ce imi recomandati va rog dati-mi un sfat.
am uitat sa va zic pt ce il folosesc pt evenimente nuntu botezuri etc. va rog datimi un sfat
Domnule Grozescu, va multumesc… Aveam un bolovan pe inima… Sfaturile, comentariile, Dvs., m-au lamurit din “prima”. Articolele Dvs. sunt un ghid perfect pentru mine…
Cand VR-ul este On, când atingeti declansatorul se activează sistemul de stabilizare. Dupa declansare, când ridicati degetul de pe buton, se dezactivează. VR-ul și AF-S (SWM-ul) nu au legatură, poate functiona sau unul, sau altul sau amândouă, sau niciunul, depinde de setările aparatului.
În plus, Nikon foloseste un sistem VR evoluat, care aliniază lentilele cât mai bine (ca să semene cât mai mult cu schema optică originală, deci să fie cât mai putin înclinate) chiar inainte de declansare pentru calitate optică maximă.
Cand VR-ul este ON, se aude click-ul la inceputul cursei declansatorului (si cred ca e firesc, fiindca SWM-ul isi face claritatea), dar se aude si dupa declansare la fractziune (?) de secunda. Cand VR-ul este OFF, nu se aude nimic. Cu stima,
Multumesc pentru apreciere.
Click-ul se aude înainte de declanșare sau după ce luați degetul de pe declanșator ?
Dacă e al doilea caz, este de la oprirea VR-ului.
Vă rog să faceti un test cu VR-ul închis (Off).
De regula sfaturile si comentariile Dvs., imi sunt de mare ajutor. Ieri, am cumparat de la F64 un Nikon 105/2,8 VR, pus pe D300. Am facut cateva zeci de probe. La declansare, se aude un clic (un fel de tic-tac al unui ceas de masa de pe vremea bunuculor). SWMul, sau altceva ar fi problema…? In rest, obiectivul isi face treaba exact pentru ce a fost construit. Cu stima,
Inele intermediare (tuburi de extensie). Nu intervin in schema optica, deci degradarea va fi minima.
Depinde si de ce raport de reproducere va doriti. Exista obiective macro care trec de 1:1, dar sunt scule specializate.
In cazul in care un posesor de obiectiv dedicat macro (putem vorbi chiar despre acest 105mm) doreste un raport de marire mai mare de 1:1, ce solutie recomandati astfel incat calitatea imaginii sa fie cat mai putin afectata (ma refer la aberatii cromatice, flare, vignietare, barrel sau pincushion)?
1. Reversed mount;
2. Tuburi de extensie (inele macro);
3. Teleconvertoare;
4. Filtre macro;
5. Alta solutie.
Daca nu e prea mult, v-as ruga sa argumentati putin raspunsul.
Multumesc frumos si o dupa-amiaza placuta.
Cu respect,
Dumitru Tudor
Cu un 85mm puteti fotografia din mana cu sanse rezonabile de reusita pe la 1/125s, chiar si pe DX. La portrete oricum nu e bine sa coborati sub 1/60s deoarece subiectul se poate misca, nici 1/60s nu e un timp confortabil. Asa ca stabilizarea nu e chiar strict necesara 🙂
Dat fiind ca dumneavoastra doriti macro in primul rand, oricum 85mm iese din discutie, asa ca alegerea o veti face intre obiective macro in jur de 100mm cu sau fara stabilizare.
nu.. ma refeream ca 85mm.. pe dx… iarasi nu ramane 85mm… se duce la aprox 127mm si e nevoie de vr,..zic eu… multumesc. sper sa imi foloseasca 105mm ul pt portrete.
Eu folosesc pentru portrete 70-200/2.8 VR. Despre 85/1.8, nu este important ca nu are stabilizare si stabilizarea nu are legatura cu faptul ca e folosit pe formatul DX. Totusi nici 85/1.8 nu este cotat ca avand cel mai grozav bokeh. Daca iti trebuie macro si vrei stabilizare, ia Nikon 105 si vei vedea ce face la portrete, eu cred ca e o achizitie buna. Nu uita ca e destul de mare si greu iar pretul reflecta inclusiv prezenta stabilizarii 🙂
vreau sa achizitionez acest obiectiv, atat pentru macro cat si pentru portret… Intrebarea mea este:…. Se poate utiliza fara probleme pentru fotografia de portret in format DX (d300s) ? nu ma deranjeaza distanta focala (aprox)157mm pentru incadrare… ma intereseaza bokeh ul… (defocalizarea, sau separarea subiectului de fundal) sa fie cat mai mare… am tot cautat fotografii portret cu acest obiectiv si sunt foarte putine… (nu ma incanta 85mm 1.8 deoarece nu are stabilizare… iar pe format dx….) astept un raspuns, si multumesc mult detot.
Aveti mare dreptate, dar eu scriu doar despre aparatura pe care am folosit-o sau testat-o. Am tinut Sigma 150/2.8 macro in mana, dar nu am experienta adevarata cu el, iar scopul articolului nu era o comparatie a solutiilor pentru macro. M-am gandit si eu mult la 150/2.8 🙂
Exista obiectivul Sigma APO 150mm f/2.8 macro cu performante optice deosebite si pe care nu l-am regasit in comparatiile dvs.
Focala mai lunga ar face sa dispara diferenta mica fata de 24-70mm pe full frame. Iar pe DX cred ca se poate lua si la “vanatoare” datorita factorului de crop care face ca focala sa devina 225mm.
Am vazut portete facute cu acest obiectiv si am ramas impresionat de claritate si calitatea imaginii. Sincer, imi vine foarte greu sa spun daca e mai bun Nikon 105mm sau Sigma 150mm.
Cu toate acestea, pretul este mai mic decat la Nikon.
Nikon 85/1.8 este foarte interesant, dar nu e macro. Însă pentru portrete şi lumină existentă, având în vedere şi preţul, este imbatabil 🙂
Interesant comentariul si foarte detaliat. Pretul este in jur de 30 milioane. Ar mai fi o alternativa mai ieftina de la Nikon, 85/1,8 care este in jur de 17 milioane, dar nu are VR si nici SWM.
Desi este mai scump, Nikon 105/2,8 VR, merita achizitionat!
De cite ori am dorit sa cumpar obiective Nikon, am tinut cont si de comentariile lui R. Grozescu!
Sunt f. f. complexe.
Stima.